• A-
  • A
  • A+
сабота, 20 април 2024, 

СЕРВИСИ И УСЛУГИ

МИА ПРОДУКЦИЈА

Вестите и другите информативни артикли, МИА (Секој ден до своите корисници, низ сите сервиси и потсервиси емитуваме од 300 до 350 артикли, што на месечно ниво изнесува околу 9.750 артикли.) ги дистрибуира до корисниците преку е-пошта и истовремено ги поставува на својата интернет-страница. Целокупната продукција содржи сервиси (Македонија, Балкан, Европа и Свет), специјални сервиси (на албански и англиски јазик), потсервиси, билтени, фото и фоно сервиси.

СЕРВИСИ
07.00-24.00 континуиран сервис за продукција на вести
МАКЕДОНИЈА (на веб-страницата вестите од овој сервис се поделени во 17 категории)
БАЛКАН
ЕВРОПА
СВЕТ

СПЕЦИЈАЛНИ СЕРВИСИ
07.00-24.00 континуиран сервис за продукција на вести на албански и англиски јазик
МАКЕДОНИЈА (на веб-страницата вестите од овој сервис се поделени во 17 категории)
БАЛКАН
ЕВРОПА
СВЕТ

ПОТСЕРВИСИ
Специјализирани потсервиси кои МИА ги објавува според утврдена временска динамика во текот на денот

НАЈАВИ - најави за настани (MAK, АЛБ, АНГ)

НАСЛОВИ 24 ЧАСА - наслови од изминатото деноноќие (MAK, АЛБ, АНГ)

ИНФО пакет 
- астрономски календар (MAK, АЛБ, АНГ)
- метео – УХРМ (MAK, АЛБ, АНГ) 
- патишта - АМСМ и Македонија пат (MAK, АЛБ, АНГ)
- МПЦ календар (MAK, АНГ) 
- КТЦ календар (MAK, АНГ) 
- ИВЗ календар (АЛБ) 
- на денешен ден (MAK, АНГ)
- обичаи и верувања (MAK)

МАРКЕТ - најава за понудата на МИА за тековниот ден (MAK, АЛБ)

БИЗНИС - економски вести од Македонија и светот (MAK, АЛБ, АНГ)

ЕУ-НАТО интеграции - евро-атлантски интеграции (MAK, АЛБ, АНГ)

ОРИГИНАЛНИ ТЕКСТОВИ -интегрални текстови од институции и организации (MAK)

СКОПЈЕ - вести од Скопје (MAK)

ДОПИСНИЦИ-МКД - од другите општини (MAK)

ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ - активности и соопштенија на политички партии (MAK)

КУЛТУРА - култура и уметност (MAK, АЛБ, АНГ)

ЕКО - екологија (MAK)

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ - вести од областа на телекомуникациите (MAK, АЛБ, АНГ)

СТОРИЈА - избор на интересни содржини од странски медиуми (MAK, АЛБ)

ИНТЕРВЈУ - разговори на актуелни теми (MAK, АЛБ, АНГ)

РЕТРО 7 - поважни настани од изминатата недела (MAK, АЛБ, АНГ)

МОЗАИК -теми од животот, светот на џет-сетот и бизарности (MAK, АЛБ, АНГ)


БИЛТЕНИ
Политика и финансии - на теми од балканскиот регион (вторник и петок) (МАК)
Одбрана и безбедност - теми од балканскиот регион (вторник и петок) (МАК, АНГ)
Newsletter - најнови вести од земјата и странство (секој ден) (АНГ)
Бизнис свет - кратки бизнис вести од целиот свет (секој ден) (MAK)

ФОТО СЕРВИС (МАК, АЛБ, АНГ)
Сервисот содржи фотографии од дневни настани и случувања во Македонија.
Квалитет на фотографиите е со висока резолуција адаптирана за печатените медиуми и за телевизиските станици.
На фото сервисот можете да пристапите преку линкот ФОТО на веб страницата на МИА.

ФОНО СЕРВИС (МАК)
Тонски репортерски извештаи од дневни настани, во траење до 90 секунди, кои се актуелни и приспособливи за дневни информативни програми на радијата и на телевизиите. Снимени се во mp3 формат. За користење на фоно сервисот, потребна е програма за читање аудиозаписи. На фоно сервисот можете да пристапите преку линкот ФОНО на веб страницата на МИА.

ЛЕГЕНДА
легендата се пишува на крајот од насловот на веста која бара дополнително објаснување

!!! -внимание
(УРГ) - ургентно
(КРГ) - корегирано
(ДПЛ) - дополнето
(ПВТ) - повторено
(ПВЛ) - повлечено
(ЕМБ) - ембарго до
(ФСН) - фуснота
### - крај на веста