• A-
  • A
  • A+
понеделник, 04 март 2024, 

Со нов асфалтен пат се поврзаа Македонците од Борје и Глобочица

Со нов асфалтен пат се поврзаа Македонците од Борје и Глобочица

Дебар, 11 октомври 2018 (МИА) - Нов асфалтен пат изграден е од двете страни на граничниот премин Борје-Глобочица на албанско-косовската граница, во областа Гора.

- Граничниот премин е од локален карактер и го користат Македонците од двете страни на областа Гора. Должината на патот од Борје до граничниот премин е 2,5 километри а неговата изградба ја финансираше албанската влада преку Фондот за развој, во рамки на програмата “За рехабилитација на приоритетните  патишта во земјата”. Од село Глобочица до преминот, од косовска страна, должната на патот е околу 1,4 клометри, пренесува електронското издание на весникот „Илинден“.

Покрај проширувањето и асфалтирањето, на  патот се поставени и безбедносни браници, како и потребната хоризонтална и вертикална сигнализација

- Инвестирањето во областа Борје е од витално значење за жителите на ова село, поради географската положба на селото во однос на другите села во областа Гора. Селото Борје се наоѓа на околу 32 километри од севернИот албански град Кукс и е планинско село, кое располага со многу природни убавни и нуди идеални услови за развој на селскиот и зимски туризам, констатира весникот.

Во областа Гора, во североисточниот дел на Албанија се распослани девет, додека на крајниот југозападен дел на Косово 18 села, населени со Македонци со муслиманска вероисповед, познати под името горани.вт/скс/08:19

###

Сите права се задржани. Овој материјал не смее да се складира, издава, емитува, препишува и повторно да се дистрибуира во каква било форма, без писмена дозвола од Македонската информативна агенција.НЕМА ПОВРЗАНИ ВЕСТИ