• A-
  • A
  • A+
петок, 08 декември 2023, 

На денешен ден

На денешен ден

На денешен ден

19 октомври 2018 (МИА) 1216.- Умрел англискиот крал Џон Без Земја, младиот син на Хенри II, кој во ... повеќе...

 
На денешен ден

На денешен ден

18 октомври 2018 (МИА) 1469.- Кралицата Изабела од Кастиља се омажила за арагонскиот крал Фернанд I... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

17 октомври 2018 (МИА) 1760.- Роден е Клод Анри Сен Симон, француски социјалист, утопист и филозоф... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

16 октомври 2018 (МИА) - Светски ден на храната 1430.- Роден е шкотскиот крал Џејмс II, кој владее... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

15 октомври 2018 (МИА) - Светски ден на слепите - Меѓународен ден на пешачењето 70 п.н.е.- Роден ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

14 октомври 2018 (МИА) - Светски ден за стандардизација. 322 п.н.е.- Во храмот на боговите Посејд... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

13 октомври 2018 (МИА) 54.- Умрел римскиот цар и историчар Клавдиј I Тибериј Друз од отровни печур... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

12 октомври 2018 (МИА) 1492.- Прочуениот италијански морепловец Кристофер Колумбо (1451-1506 г.), ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

11 октомври 2018 (МИА) 1521.- Папата Лав X на англискиот крал Хенри VIII му ја доделил титулата „Бр... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

10 октомври 2018 (МИА) 1684.- Роден е францускиот сликар Жан Антоан Вато, типичен претставник на с... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

9 октомври 2018 (МИА)  - Денеска е Светскиот ден на поштите. 1547.- Роден е Мигуел де Сервантес, ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

8 октомври 2018 (МИА) - Меѓународен ден за намалување на уништувањето на природата 1354.- Убиен б... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

7 октомври 2018 (МИА) 1571.- Шпанската морнарица кај Лепанта во југозападна Грција ја победила турс... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

6 октомври 2018 (МИА) - Светски ден за здрава вода. 1014.-Во Преспа умрел царот Самуил. Во биткат... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

5 октомври 2018 (МИА) - Денеска е Светскиот ден на учителите 1502.- На своето четврто патување во ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

4 октомври 2018 (МИА) - Светски ден за заштита на животните - Светски ден на населбите 1669.- Во... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

3 октомври 2018 (МИА) - Светски ден на пешачењето. 1796.- Предводени од владиката Петар I Петрови... повеќе...